Мантрата на статуквото

voting

Нещата са зле. Всяка промяна обаче ще ги направи още по-зле. Затова нека се примирим с нещата такива каквито са.

Това е мантрата на статуквото. Дистанционното гласуване не е добра идея, защото ще има още повече купени гласове. Затова нека не пипаме нещата. Така те всъщност са добре.

Статуквото често е облечено в добра и на пръв поглед логична реторика. Реторика, която лесно “попива”. В главите на не малко добре настроени и умни хора, които се хващат в нейната омайна песен, и на свой ред я преповтарят, отново и отново. Защото ако нещо не се повтаря, по медиите и в главите на хората, то няма да стане “истина”.

Шепата хора, които са се окопали във властта искат да вярваме, че нямаме избор.

Статуквото иска да ни убеди, че системата е скапана, и че тя не може да се промени. Така че да си траем, да не търсим промяна, и да не излизаме да гласуваме, защото “всичките са маскари”. Политиката трябва да бъде нещо мръсно, за да не влиза чист човек в нея. Това е прекрасно, защото когато дойде време за избор или референдум, всички добри и нормални хора, отвратени от БГ “политиката”, ще си стоят вкъщи, и с няколко десетки хиляди лева ще могат да се купят достатъчно гласове.

Песента за дистанционното гласуване е същата. Статуквото няма полза гласуването да стане лесно. За хора млади, пътуващи, заети, защото този контингент индивиди са много наясно какво става. Ще е много опасно ако много знаещи и видели по-добър свят българи в чужбина изведнъж достъпно могат да гласуват. Затова и статуквото не говори за тези емигранти. За него гласуващите в чужбина ще са само българските турци, които били стадо на ДПС. Затова системата с чувалите трябва да продължи.